7 Najväčších omylov v stravovaní

Tak čo mám vlastne jest?TAK ČO MÁM VLASTNE JESŤ? 

1. ČASŤ

7 NAJVÄČŠÍCH OMYLOV V STRAVOVANÍ

Už sa vám stalo, že ste stretli odborníka na výživu a ten Vám zaručene tvrdil, že práve táto diéta je tá správna?

Ste z toho zmätení?

Súčasná situácia je taká, že by si NIKTO nemal dovoliť odsudzovať akýkoľvek spôsob individuálneho stravovania, nech to je aj vo forme netradičného výživového štýlu!

ODBORNÍCI DOTERAZ NEVEDIA, čo by sme mali jesť, aby sme vďaka strave boli dokonale zdraví. Pod tlakom verejnosti žiadajúcich dostatok lacných potravín a ešte viac potravinárskej loby sa odborná verejnosť uchyľuje k zahmlievaniu alebo dokonca klamstvám. Výsledkom sú neetické a klamlivé reklamy, ktorým podliehajú predovšetkým a nanešťastie starí ľudia a deti.

Na druhej strane sú však mnohí dietológovia, ktorí nezohľadňujú svoje nutričné poradenstvo na základe poznatkov z najnovších výskumov a ich všeobecné pokyny sú kompletne zastarané.

Ak sa niekedy ocitnete vo výmene názorov so zastaraným odborníkom na výživu, napr. veganom alebo „nízkotučným” fanatikom, môžete použiť nasledovné odpovede, odkazy na články alebo štúdie:

 7 NAJVÄČŠÍCH OMYLOV V STRAVOVANÍ

1. Najlepšia diéta je nízkotučná diéta
2. Cukor je zlý iba kvôli tomu, že sú tam prázdne kalórie
3. Nasýtený tuk zvyšuje cholesterol a spôsobuje srdcové ochorenia
4. Nízkosacharidové diéty sú nezdravé
5. Červené mäso je nezdravé a malob by byť jedené s mierou
6. Chudnutie je len o prijatých a vydaných kalóriách
7. Najlepšie je jesť veľa malých porcií počas celého dňa


  1. NAJLEPŠIA DIÉTA JE NÍZKOTUČNÁ DIÉTA

Všetky hlavné štúdie ukazujú, že nízkotučná diéta je najväčším omylom v oblasti stravovania. Jasne sa preukázalo, že nefunguje.

Nízkotučná strava bola vystavená testom v rôznych náhodných kontrolovaných testoch. Nespôsobila žiadnu stratu hmotnosti a nemá žiadny efekt na choroby srdca alebo rakovinu.

Rôzne diétne opatrenia, ktoré nariaďovali znížiť celkový príjem tukov a zvýšiť príjem ovocia, zeleniny a cereálií nijako podstatne neznížili riziko ischemickej choroby srdca, cievnych mozgových príhod, alebo kardiovaskulárnych ochorení (KVO) a dosiahli iba mierne účinky.

Odkaz na článok (v angličtine):
http://authoritynutrition.com/do-low-fat-diets-work/

  1. CUKOR JE ZLÝ IBA KVÔLI TOMU, ŽE SÚ TAM PRÁZDNE KALÓRIE

Škodlivý efekt cukru

(najmä MONOSACHARIDOV – napr. cukor, med, sladké nápoje, sladkosti, koláče, sušienky, cukríky, mliečna čokoláda,
ale aj POLYSACHARIDOV – napr. ryža, chlieb, cestoviny a cereálie)

SIAHA ĎALEJ AKO LEN ZA PRÁZDNE KALÓRIE. Keď sa konzumuje v PREBYTKU, môže viesť k viacerým škodlivým efektom metabolizmu a spôsobovať inzulínovú odolnosť, stukovatenie pečene a rôzne iné metabolické poruchy.

Štúdie ukazujú, že z dlhodobého hľadiska, vysoká konzumácia cukru silne súvisí s rizikom obezity, diabetu II. stupňa, chorôb srdca, dokonca aj onkologických ochorení.

Štúdia ( v angličtine):
Stanhope KL, et al. Adverse metabolic effects of dietary fructose: results from the recent epidemiological, clinical, and mechanistic studies. Current Opinion in Lipidology, 2013.

  1. NASÝTENÝ TUK ZVYŠUJE CHOLESTEROL A SPÔSOBUJE SRDCOVÉ OCHORENIA

Ďalší mýtus. Štúdie ukazujú, že:

Máme HDL (high density lipoprotein), ktorý sa nazýva „dobrý“ cholesterol, a je spojený s nižším rizikom srdcového ochorenia a potom máme LDL, tiež známy ako „zlý“ cholesterol, ktorý je spojený so zvýšeným rizikom. Avšak, situácia sa komplikuje, pretože sa ukazuje, že existujú podtypy LDL, najmä čo sa týka VEĽKOSTI ČASTÍC.

A práve rozhodujúcim významom je veľkosť častíc LDL.

Ľudia, ktorí majú väčšinou LDL s malou veľkosťou častíc, majú oveľa vyššie riziko srdcových ochorení než tí, ktorí majú LDL častice veľké.

Kontrolné štúdie ukazujú, že nízkotučné + vysokosacharidové diéty znižujú veľkosť LDL častíc, zatiaľ čo konzumácia saturovaných tukov + nízkosacharidové diéty veľkosť LDL častíc zväčšuje.
Jesť veľa sacharidov je skvelý spôsob, ako zvýšiť hladinu triglyceridov, čo je ďalší dôležitý rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení.

Tieto štúdie sa svorne zhodujú v tom, že nasýtený tuk nie je nijako spojený s chorobami srdca.

Odkaz na článok (v angličtine):
http://authoritynutrition.com/it-aint-the-fat-people/

  1. NÍZKOSACHARIDOVÉ DIÉTY SÚ NEZDRAVÉ

Čo nie je pravda. Od roku 2002, bola nízkosacharidová strava rozsiahle študovaná a bolo vykonaných viac ako 20 vedeckých testov.

Nízkosacharidová strava vždy viedla k omnoho lepším výsledkom ako typická nízkotučná strava, ako napr. väčšia redukcia hmotnosti plus zníženie rizikových faktorov pri rôznych ochoreniach, vrátane hladiny triglyceridov, HDL cholesterolu a cukru v krvi.

Odkaz na článok (v angličtine):
http://authoritynutrition.com/23-studies-on-low-carb-and-low-fat-diets/

  1. ČERVENÉ MÄSO JE NEZDRAVÉ A MALO BY BYŤ JEDENÉ S MIEROU

Červené mäso je jedným z najkontroverznejších potravín v histórii výživy. Napriek tomu, že ľudia ho jedia po celú dobu vývoja, mnoho ľudí verí, že môže škodiť. Ľudia jedli mäso v priebehu evolúcie a naše tráviace systémy sú dobre vybavené na to, aby ho vedeli spravovať. Tradičné populácie ako napr. Inuiti jedli omnoho viac mäsa, než je súčasný priemer, a zostávali vo výbornom zdraví.

Áno, dnešné mäso nie je to, čo bývalo a je diametrálne odlišné od mäsa, čo jedli naši predkovia.

Preto je veľmi dôležité rozlišovať medzi rôznymi druhmi mäsa:

  • Spracované mäso: Tieto produkty sú obvykle z konvenčne chovaných zvierat, potom sú spracované prostredníctvom rôznych metód ako napr. klobásy a slanina.
  • Nespracovné klasické červené mäso: pomerne nespracované, ale zvieratá sú zvyčajne z veľkochovu. Napr. jahňacie, hovädzie, bravčové mäso a niektoré ďalšie.
  • Biele mäso: Mäso, ktoré je biele pri varení je definované ako „biele“ mäso. Napr. mäso z hydiny, kuracie alebo morčacie mäso.
  • Organické mäso: Toto mäso pochádza zo zvierat, ktoré boli kŕmené prirodzene, rástli prirodzenenebolo do nich umelo pumpované množstvo liekov a hormónov.

Červené mäso je jedným z najviac výživných potravín, ktoré možno jesť. Nachádza sa v ňom množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a rôznych iných živín, ktoré môžu mať hlboký dopad na naše zdravie.

Je pravda, že spotreba spracovaného mäsa je spojená so zvýšeným rizikom mnohých ochorení, ale to isté neplatí pre nespracované červené mäso.

Nespracované červené mäso nie je škodlivé, hoci môže formovať škodlivé zlúčeniny, ak je príliš prepečené. Odpoveďou nie je vyhnúť sa červenému mäsu, ale neprepáliť ho.

Spojitosť medzi nespracovaným červeným mäsom a rakovinou je veľmi prehnaná, veľa hodnotiacich štúdií ukazuje, že dopad na mužov je minimálny a na ženy neexistujúci.

Odkaz na článok (v angličtine):
http://authoritynutrition.com/is-red-meat-bad-for-you-or-good/

  1. CHUDNUTIE JE LEN O PRIJATÝCH A VYDANÝCH KALÓRIÁCH

Existuje veľa smiešnych mýtov vo výžive.

Mýtus „kalórie“, je jedným z najviac všadeprítomných … ale aj najškodlivejších.

Je to myšlienka, že kalórie sú najdôležitejšou súčasťou jedálnička, a že na zdroji týchto kalórií vôbec nezáleží.

Nezáleží na tom, či budete jesť 100 kalórií z cukríkov alebo brokolice? Budú mať rovnaký účinok na vašu hmotnosť? Je pravda, že všetky „kalórie“ majú rovnaké množstvo energie. Ale keď ide o naše telo, nie je to také jednoduché.

Táto teória je kompletne zlá, rozdielne zdroje kalórií prechádzajú cez rozdielne metabolické cesty v tele a majú rozdielny efekt na hlad, hormóny a funkciu mozgu. Taktiež nezabúdajme, že zdravie je úplne o niečom inom ako len o hmotnosti. Isté zdroje kalórií ( pridaný cukor, rastlinné oleje) majú škodlivé efekty na metabolizmus, čo nemá nič spoločné s ich kalorickou hodnotou.

Odkaz na článok (v angličtine):
http://authoritynutrition.com/6-reasons-why-a-calorie-is-not-a-calorie/

  1. NAJLEPŚIE JE JESŤ VEĽA MALÝCH PORCIÍ POČAS CELÉHO DŇA

Je mýtom, že najlepšie je jesť veľa malých porcií namiesto väčších jedál jedených vo väčších časových intervaloch. Štúdie ukazujú, že jedenie malých jedál počas celého dňa nemá žiaden efekt na zdravie alebo telesnú hmotnosť.

Raňajkovať alebo neraňajkovať?

„Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa.“ Počúvame zľava sprava.

Pozorovacie štúdie síce zhodne poukazujú na to, že tí čo raňajkujú, sú menej obézni než ľudia, ktorí nejedia raňajky. Ale vzájomný vzťah nemusí vždy byť príčinou. Tieto dáta nedokazujú, že raňajky vám pomôžu schudnúť, ale len to, že ten, kto raňajkuje väčšinou nie je obézny.

Pravdepodobne je to spôsobené tým, že tí, čo neraňajkujú, majú menšiu tendenciu sa vedome starať o svoje zdravie, a preto sa skôr rozhodnú pre šišku pri práci resp. si dajú na obed veľké jedlo v McDonalds.

Každý „vie“, že raňajky sú zdravé. Preto u ľudí, ktorí majú správne stravovacie návyky je vyššia pravdepodobnosť, že budú aj raňajkovať.

Napr. vrcholoví cyklisti jedia hlavné jedlo 3 hodiny pred štartom pretekov a dlhšie. Vysoko intenzívne preteky trvajú 4-5 hodín počas ktorých zjedia zopár traťoviek a po ukončení pretekov ďalšie väčšie jedlo jedia až o 2 hodiny. Keď si to zrátame… Koľko je to hodín bez jedla? A videli ste už cestného cyklistu obézneho? (Len to nehodnoťte očami cyklistického trénera 🙂  )

Nepreukázalo sa, že jedenie častejšie má zdravotné výhody, alebo že urýchľuje metabolizmus, a ani to nezlepší hladinu glukózy v krvi.

Keď už nič iné, menej jedla je zdravšie. Takže tu je môj návrh:

  1. Keď si hladný, jedz.
  2. Keď si polosýty, dojedz a vstaň od stola.
  3. A toto opakuj donekonečna

Odkaz na článok (v angličtine):
http://authoritynutrition.com/how-many-meals-per-day/


Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich:

Nie je nezdravé jedlo, je len nezdravé množstvo.


Nabudúce:

TAK ČO MÁM VLASTNE JESŤ? Časť 2. – Zdravý jedálniček so „sedliackym rozumom“

Komentáre